F:\BULDERBAAN FOTO'S\Website Links Afbeeldingen\Boulen-vroeger_zw-wit.jpg

 

http://www.petanque.org/postcards/pictures/large/HuetHumeau_436.jpg

 

F:\BULDERBAAN FOTO'S\Website Links Afbeeldingen\Boulen-Berceau_boulodrome JulesLeNoir.jpg

 


F:\BULDERBAAN WEBSITE\Website Links Afbeeldingen\Logo_NJBB_nieuw_2015.jpg

Logo NJBB09.jpg

Geschiedenis

Petanque is een wedstrijdvorm van het in Nederland meer bekend staande “Jeu de Boules”.

Het spel met de ijzeren ballen is al heel oud. De oude Grieken en Romeinen speelden al een vorm van Jeu de Boules en​​ later werd het gespeeld met kanonskogels.
Het waren vooral de Fransen, die bijna dagelijks een partijtje jeu de boules speelden. Het spel dat de Fransen was ​​ eigenlijk het Jeu Provençal, waarbij de boules met een stap naar voren gegooid werden.

Jules le Noir was een groot kampioen in dit spel maar doordat hij reuma kreeg kon hij geen passen meer nemen bij het werpen. Staande kon hij wel een boule over een korte afstand gooien en samen met een vriend maakte hij spelregels voor het spel waarbij men moest blijven staan. Ze gaven het de naam ‘petanque’ wat een verbastering is van “pied-tanqué”, dat “voeten naast elkaar” betekent.​​ 
Dit alles speelde zich af in 1910 in het plaatsje La Ciotat in de Provence.​​ 

Deze vorm van jeu de boules sloeg aan in Frankrijk en werd veel populairder dan het Jeu Provençal. Het is een ware volkssport geworden met veel meer dan 1 miljoen beoefenaren. Er zijn ook Franse scholen die speciaal petanque op het programma hebben staan. Het is dan ook niet vreemd dat Fransen ware meesters zijn in deze tak van sport.

Vanuit Frankrijk verspreidde het petanque zich via de Franse koloniën en de buurlanden over de hele wereld.
Sinds 1959 is het echt een internationale sport geworden, in dat jaar werd het eerste wereldkampioenschap (WK)​​ 
petanque georganiseerd.

In 1984 vond het WK in Rotterdam plaats, in september 2005 werd het WK in Brussel, België en in 2006 in Grenoble, Frankrijk gespeeld. Er zijn ook Wereld –en Europese kampioenschappen voor vrouwen en jeugd.​​ 

In Nederland spelen ruim 100.000 mensen jeu de boules, waarvan er ca. 20.000 lid zijn van een bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJJB) aangesloten verenigingen.​​ 
Zij noemen hun sport liever “petanque”.

Meer informatie over onze sport vindt u op de volgende pagina´s. Maar ook de​​ website van onze afdeling 09 en die van de nationale bond (klik​​ op de logo’s).

U kunt vanzelfsprekend beter bij ons in het Broersepark langskomen en de gemoedelijke “Franse sfeer in een Amstelveens park” komen opsnuiven.